Sałatka idealna do lunchboxu, na imprezę, na kolację

 

No tak, bo jak kuchnia roślinna to pewnie same sałatki. To jest pierwszy do tej pory przepis na sałatkę na tej stronie, ale zdecydowanie nie jest to stereotypowa sałatka dla wegan. To jest sałatka z niemięsem. To jest sałatka, do której śmiało możecie dorzucić nachosy i podać na imprezie. To jest sałatka, którą możecie wpakować do tortilli i zabrać ze sobą. To jest jedna z najmniej sałatkowych sałatek jakie można sobie wyobrazić. I ten sos – limonkowo-czosnkowy, który w połączeniu z jakikmkolwiek ostrym sosem sprawia, że całość smakuje jak meksyk.

 

 

Składniki:

  • Sałata lub mix sałat
  • Kukurydza – ok. pół puszki 
  • Marynowana grillowana papryka (można użyć świeżej)
  • Czerwona cebula
  • Mielone „niemięso” z tego przepisu (można użyć innego) – najlepiej wersja a la wołowina

 

Sos limonkowo-czosnkowy:

  • Śmietana lub jogurt (u mnie wegańska śmietana kokosowa) – ok. 100g 
  • Sok z limonki – 2 łyżeczki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku lub przecisniętego przez praskę
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego (można pominąć)
  • Sól do smaku 

Dodatkowo: sriracha lub inny sos chili (można pominąć) 

Przygotowanie:

  • Sos: do śmietany lub jogurtu dodaj sok z limonki i  czosnek, dopraw solą do smaku
  • Salatę, kukurydzę i cebulę wymieszaj w misce
  • Na górę dodaj podsmażone na patelni niemięso 
  • Całość polej sosem limonkowo-czosnkowym i np. srirachą lub innych sosem chili
  • Możesz całość zapakować do tortilli lub do lunchboxa
  • Polecam podawać z nachosami
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1122,1116,1117,1119,1123,1124″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: